Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu

Načelnik službe: Dr Goran Anđić, spec. dječije i preventivne stomatologije

Kontakt telefon: 052/490-780

Radno vrijeme: od 7 do 20 časova

subotom: od 7 do 14 časova

nedjeljom: od 7 do 12 časova

Stomatološka služba je organizaciona jedinica Doma zdravlja koja prati i proučava zdravstveno stanje i oboljevanje usta i zuba.

 

U okviru svoje djelatnosti služba sprovodi preventivne i interceptivne mjere u cilju sprečavanja nastajanja oboljenja usta i zuba. Ovim zdravstvenim mjerama naročito su obuhvaćene trudnice i djeca do navršenih 18 godina života.

 

Organizacija Stomatološke službe u prelaznom periodu obuhvata:

1) odjeljenje dječije i preventivne stomatologije sa ortodoncijom

2) odjeljenje opšte i oralne stomatologije

U odjeljenju za dečiju i preventivnu stomatologiju sprovodi se program preventivne stomatološke zaštite, sistematski pregledi djece i školske omladine, sanacija usta i zuba i liječenje ortodontskih nepravilnosti. Primjena zdravstvenog vaspitanja, preventivnih i interceptivnih mjera, kontroliše se obaveznim sistematskim pregledima u I, IV, VI i IX razredu.

 

Odjeljenje dječije i preventivne stomatologije organizuje se po osnovnokj školi “ Desanka Maksimović”.

 

U Službi radi i specijalista ortopedije vilica-ortodont. Za rješavanje nepravilnosti vilica i zuba rana dijagnostika je vrlo bitna jer zahtjeva najjednostavnija rješenja, a preventivno djelovanje sprečava nastajanje težih poremećaja. Mališanima u domu zdravlja dostupni su mobilni aparati (ortodonska tehnika) koji su idealni za rani školski period, nisu fiksni te se mogu skidati, a sadrže različite ortodonske elemente u zavisnosti od slučaja.

 

Ambulanta opšte i preventivne stomatologije organizuje se u Prijedoru, Kozarcu, LJubiji i Omarskoj.

 

U službi za odraslo stanovništvo se obavljaju: otkrivanje, prevencija i liječenje bolesti usta i zuba, sistematski pregledi, protetsko zbrinjavanje i hiruške intervencije.

 

U ambulanti oralne hirurgije sprovode se sve vrste oralno – hiruških intervencija.

 

Za potrebe stomatološke dijagnostike pacijentima su na raspolaganju dva RTG aparata, za panoramski snimak vilice i ciljani snimak zuba, svaki radni dan u stomatološkoj ambulanti na Urijama.

 

Služba služi i kao nastavna baza za obavljanje djela praktične nastave i obaveznog pripravničkog staža za stomatologe, stomatološke sestre i zubne tehničare.

 

Struktura zaposlenih:

U stomatološkoj službi ukupno radi jedan specijalista dječije i preventivne stomatologije, jedan specijalista ortopedije vilice, jedan specijalista oralne hirurgije, devet doktora stomatologije, dvanaest stomatoloških sestara, dva zubna tehničara i jedan viši radiološki tehničar.